Datalagringsdirektivet röstades igenom av riksdagen den 21 mars. Datalagringen innebär att operatörerna åläggs att spara trafikuppgifter om internet- sms- och teletrafik, det vill säga vem som kommunicerar med vem och när det sker. Innehållet i kommunikationen ska inte lagras. De nya lagringsreglerna börjar gälla från den 1 maj.
Direktivet innebär en svår integritetskränkning för alla, men när du surfar kan du skaffa ett visst skydd. Det finns ett antal VPN-tjänster eller anonymiseringstjänster som man kan använda för att försvåra kartläggningen av dig.
Skydda dig när du surfar
Mullvad.net tillhandahåller en anonymiseringstjänst för en kostnad av 50 kronor i månaden och är kanske hittills den enda leverantör som erbjuder att du betalar helt kontant och därmed anonymt. När du fått ett slumpat ID-nummer skriver du ned detta och skickar in tillsammans med kontanterna.
Ipredator är en annan leverantör som grundats av några bakom The Pirate Bay. Kostnaden är ungefär densamma som hos Mullvad.
Din egen Internetleverantörs skyldighet i enighet med nya lagen tvingar dem fortfarande att lagra information, men använder du en VPN så sluts trafiken i en tunnel och din Internetleverantör ser egentligen bara att din trafik skickats till VPN-tjänsten.
Webbläsarna Firefox och Chrome erbjuder sedan länge också möjligheten att surfa i ”Privat läge” som innebär att inte ”cookies” sparas på din dator som ökar möjligheterna att kartlägga dig.
E-post
Ett annat viktigt tips är att t.ex. inte använda Gmail om du använder Google för dina sökningar. Då kopplas alla dina sökningar till kontot. Kombinationen Hotmail och Google-sökningar är därför bättre. Bäst är att helt undvika de stora gratistjänsterna som Gmail och Hotmail. Några alternativ kan vara en e-posttjänst som din Internetleverantör erbjuder eller t.ex. e-posttjänsten Hushmail.